Näyttelyn pystytys ja avajaiset

Perjantaina 26.3. oli Kärsimyksen ja ylösnousemuksen kuvat -näyttelyn pystytys- ja avajaispäivä Kuopion tuomiokirkossa. Avajaisista toteutettiin live stream virtuaalikirkkoon, jossa tallenne on yhä nähtävillä.

Ari Luomajoki ja Olli Viitaniemi näyttelyn avajaisissa. Kuva: Jaana Luomajoki.

Avajaisissa Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan puolesta näyttelyn teemoja avasi sekä opastetun esittelykierroksen piti näyttelykoordinaattori, pastori Olli Viitaniemi. Enonkosken luostariyhteisön puolesta näyttelyä erinomaisesti taustoittavan avajaisesitelmän otsikolla Rajaton hengellinen kuva (alkaa ajassa 00:32:45) piti taidehistoriaa opiskellut pastori Ari Luomajoki Valkealasta.

Näyttelyn pystytys

Vielä aamulla kirkkosalissa vahtimestari Jouko Mertasen valmistamat näyttelysermit seisoivat tyhjillään. Pystytystyöryhmään kuuluivat yhdessä Mertasen kanssa Kuopion muotoiluakatemian rehtori emerita Eija Vähälän ja pastori Olli Viitaniemi.

Työryhmä oli hienosti toisiaan täydentävä. Eijalla oli vankkaa käytännön kokemusta näyttelyiden pystytyksestä sekä taiteellista silmää erityylisten taulujen sommitteluun sermeille, Jouko teki huolellista, tarkkaa ja pitkäjänteistä työtä taulujen kiinnittämisessä sermeihin ja Ollilla oli vastuullaan kokonaiskuva näyttelykokonaisuudesta sekä teosten ryhmittelystä teemoittain.

Näyttelyn pystytyksen loppukirissä apukäsiksi pääsivät niin avajaisten kutsuvieraat, virtuaalikirkon kuvaaja Jukka Vanhanen kuin seurakunnan vapaaehtoiset kirkonvartijat Otto Pitkänen ja Sakari Jäppinen.

Kuvat avajaisista: Jaana Luomajoki